Musta tee ehkäisee ihosyöpää jopa tehokkaammin kuin vihreä tee

>> 18.8.2009


Vihreän teen katekiineista erityisesti epigallokatekiinigallaatilla (EGCG) on osoitettu olevan antikarsinogeeninen vaikutus. Uuden tutkimuksen perusteella näyttää kuitenkin siltä, että musta tee on tietyissä tapauksissa jopa tehokkaampi vastus syövälle kuin vihreä tee (lähde).

Sekä vihreä tee että musta tee viivästyttivät ihosyövän alkamista ja vähensivät syöpäkasvainten määrää hiirissä. Tutkijoiden mukaan mustan teen polyfenolit ehkäisivät ihosyöpää tehokkaammin kuin vihreän teen polyfenolit.

Mustan ja vihreän teen polyfenolit edistivät mitokondrioiden säätelemää syöpäsolujen apoptoosia eli ohjelmoitua solukuolemaa. Apoptoosi on elimistön tapa hankkiutua eroon esimerkiksi vaurioituneista soluista. Syövässä apoptoosi ei usein toimi kunnolla.

Mustan teen polyfenolit ovat pääasiassa teaflaviineja, joita syntyy, kun teelehtiä fermentoidaan. Samalla teelehdet saavat myös tumman värinsä. Vihreän teen polyfenolit taas ovat pääasiassa katekiineja.

6 kommenttia:

Anonyymi,  23. elokuuta 2009 klo 16.55  

Onko vihreän teen hauduttamislämpötilan vaikutusta antioksidantteihin tutkittu?
Joidenkin lähteiden mukaan vihreästä teestä ei saada purettua antioksidantteja alle 95 asteen lämpötilassa, mutta toisaalta useiden lähteiden mukaan maku kärsii lämpötilan ollessa yli 85 astetta.

Mikä on parhaiden terveysvaikutusten saavuttamisen kannalta oikea lämpötila?

Ylläpitäjä 6. syyskuuta 2009 klo 15.39  

Katekiineja (jotka ovat antioksidantteja) irtoaa eniten teelehdistä silloin, kun vesi on kiehuvaa. Myös haudutusaika vaikuttaa katekiinien määrään: mitä pidempään, sen parempi.

Käytännössä siis keittämällä teelehtiä pitkään, teessä on eniten antioksidantteja. Lopputulos on tosin tällöin koko lailla juomakelvoton. Maun kannalta paras tapa on käyttää vettä, joka ei ole kiehuvaa, ja antaa teelehtien hautua muutaman minuutin ajan. Teelehdet kannattaa myös käyttää 3-4 kertaa, jos tee on laadukasta.

Vaikka antioksidanttien määrä ei tällöin olekaan suurin mahdollinen, jo näillä määrillä on huomattavia terveysvaikutuksia.

janis,  29. lokakuuta 2010 klo 13.50  

Katekiinit eivät siis tuhoudu kiehuvassa vedessä kovin nopeasti?


Kiinnostaa myös tietää onko tutkimuksin todettu englantilainen paradoksi, että maidon lisääminen vihreään teehen (tai muihinkin) poistaa terveyshyödyt, eli blokkaa jotenkin katekiinit? Eli te pitäisi juoda ilman maitoa.

Miten on vaikkapa hunajan laita, ei kai sen lisääminen vähennä katekiinien ym. antioksidanttien tehoa? Maku on pienen hunajalisän kanssa huomattavasti parempi.

Olisi myös kiva kuulla mitä vihreäteelaatuja kannattaisi ostaa, jos haluaa mahdollisimman suuren määrän polyfenoleita, pitääkö olla jotain erikoismerkkejä vai toimivatko normaalit Twinings, Lipton ym. vihreäteesekoitukset yhtä hyvin? Onko pergamentti-, vanilja- ym. aromeista teessä haittaa kun puhdasta vihreää teetä ei tunnu saavan?

Ylläpitäjä 29. lokakuuta 2010 klo 16.03  

@janis,

Eivät tuhoudu -- monesti tutkimuksissa teelehtiä keitetään pitkäänkin (jopa puoli tuntia), ja suurin osa katekiineista ovat silti tallella. Itse asiassa keittäminen irrottaa enemmän katekiineja kuin pelkkä kuumassa vedessä hauduttaminen.

Maidon lisäämisestä teehen on vaihtelevia tuloksia. Olen aiemmin kirjoittanut yhdestä tutkimuksesta, jossa maidon lisääminen ei merkittävästi vaikuttanut plasman antioksidanttipitoisuuteen:

Vihreä tee ja musta tee nostavat plasman antioksidanttipitoisuutta myös maidon kanssa.

In vitro -kokeissa ja simulaatiossa taas on todettu, että maidon kaseiini reagoi teen polyfenolien kanssa, mikä ainakin teoriassa voi vaikuttaa teen terveysvaikutuksiin. Luultavasti "englantilaiseen paradoksiin" vaikuttavat enemmän englantilaisten muutenkin epäterveellisemmät elämäntavat kuin pelkkä maidon lisääminen teehen. Lisäksi englantilaiset taitavat juoda vähemmän teetä ylipäätään, ja mustalla teellä ei ole kaikkia samoja vaikutuksia kuin vihreällä teellä.

Olen kirjoittanut eri teelaatujen polyfenolimääristä täällä (joskaan en ole enää kovin tyytyväinen tuohon kirjoitukseen). Polyfenolien määrä vaihtelee kyllä myös teemerkkien välillä, riippuen siitä missä teelehdet ovat kasvaneet, mihin aikaan ne on poimittu ja mitkä lehdet kustakin oksasta on kerätty.

Huonoimmatkin teelaadut -- eli lähes kaikki ruokakaupasta saatavat pussiteet, erityisesti Liptonit ja Twiningsit -- sisältävät kyllä polyfenoleja, mutta katekiinien suhde vaihtelee. Suurimmat määrät taitavat olla sencha- ja macha-laaduissa.

Selkein ero hyvän ja huonon teen välillä on maussa. Aromeista ei tietääkseni ole mitään haittaa polyfenolien kannalta, kuten ei hunajastakaan. Lähinnä aromeita käytetään peittämään teelehtien oma huono maku.

Anonyymi,  14. heinäkuuta 2012 klo 18.04  

Itse haudutan vihreää teetä (pusseina/irtoteenä) kiehahtaneessa vedessä ja haudutusaika on suositellun 2-3 minuutin sijaan n. 10-15 minuuttia. Vaikka tee on huomattavasti tummempaa kuin lyhyellä haudutuksella tai liian haalealla vedellä, kummempaa karvauden lisääntymistä tai kärsinyttä makua en ole huomannut. Tehoaineiden määrä tosin on huomattavasti suurempi, jopa moninkertainen. Tietenkään en myöskään käytä teelehtiä uudelleen, vaan maksimaalisen tehoainepläjäyksen saadakseni otan uuden puussin/irtolehdet joka teehetkeen.

Itselläni ei ole teen juonnin aloittamisen jälkeen noin vuosi sitten ollut yhtään flunssaa, kurkkukipua, kurkun limaisuutta tai hengitystieinfektiota, jotka tätä ennen ovat vaivanneet varsinkin talviaikaan joka vuosi ainakin 15-vuoden ajan. Myöskään keväällä tai nyt kesällä ei ole ollut vedosta ym. johtuvia flunssia ym. joita on myös ollut ainakin muutama joka vuonna. Itse tulen jatkamaan takuulla vihreän teen juomista päivittäin 1-6 kupillista, 2-3 ollessa keskiarvo, sillä sen hyödyt itselle ovat kiistattomat. Myös energiaa on enemmän kun juo vihreää teetä. Ja ilman maitoa tietenkin.

Anonyymi,  14. heinäkuuta 2012 klo 18.14  

Tällainen uutinen netissä:

Suomalaiset, pysykää kahvissa: yllättävä riski teetä juovilla miehillä
http://www.tohtori.fi/?page=4031888&id=9614510

"Glasgowin yliopiston tutkijoiden mukaan paljon teetä juovilla miehillä on jopa puolet korkeampi riski sairastua eturauhassyöpään kuin vähemmän teetä juovilla."

"Raskaaksi käytöksi määriteltiin yli seitsemän kuppia päivässä. Tämän verran juovilla riski oli 50 % korkeampi kuin tutkimukseen osallistuvilla jotka eivät juoneet teetä tai joivat sitä alle neljä kuppia päivän aikana."

"Tutkimuksen 6016 osallistujasta neljännes kuului raskaiden käyttäjien ryhmään ja näistä lähes 7 % sairastui eturauhassyöpään 37-vuotisen tutkimuksen aikana. Tutkimus on ristiriidassa aikaisempien tutkimusten kanssa jotka eivät ole löytäneet yhteyttä teenjuonnin ja syöpien välillä."

"Mielenkiintoista on myös se, että raskaat teenjuojat olivat epätodennäköisemmin ylipainoisia tai tupakoitsijoita. Heillä oli myös paremmat kolesteroliarvot muihin tutkimuskohteisiin verrattuna."

"BBC:n uutisessa aiheesta tutkimuksen johtaja spekuloi että riski saattaa selittyä sillä että teenjuojat elävät pitempään, jolloin heillä on suurempi riski ja enemmän aikaa sairastua eturauhassyöpään."

Lähde: Glasgowin yliopisto
http://www.gla.ac.uk/news/headline_236268_en.html[/i]


Mutta oliko kyse mustan teen, vihreän teen tai kaikista teen juojista?
Glasgowin yliopisto on Iso-Britanniassa, joten myös tutkittavat 6016 henkilöä löytynevät sieltä. Joten voidaan olettaa että kyseessä ei ole vihreän teen juojat, vaan mustan. Lisäksi englantilaisten teeparadoksi on tuttu, jossa paljon teetä juovat saarivaltiolaiset eivät saa teen terveyshyötyjä, kuten japanilaiset ym. Tämä johtuu siitä että teen kanssa käytetään yleisesti maitoa, joka blokkaa vihreän teen tehoaineiden hyötyvaikutuksia. Muutenkin englantilaisten elintavat ja ruokatottumukset ovat huonompia.
Japanista ja muualta Aasiasta on saatu nimenomaan näyttöä että vihreä tee vähentää monien muiden syöpien lisäksi myös eturauhassyöpää. Johtuuko siitä että Aasiassa vihreä tee juodaan ilman maitoa, jolloin teen tehoaineiden hyödyt saadaan täysimääräisenä?

Lähetä kommentti

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP